Hoito-ohjeet

Graniitin tavoin kvartsi on helppohoitoinen materiaali. Kuitenkin puhdistus tehdään hieman eri lailla kuin graniitille.

Käyttöönottokäsittely

Kvartsi ei tarvitse käyttöönottokäsittelyä, jos se sijoitetaan tilaan, jossa se ei joudu tekemisiin suoran UV-säteilyn kanssa. Jos taso altistuu suoralle auringonvalolle, suosittelemme kvartsin käsittelyä mattakiven suoja-aineella. Mattakiven suoja-aine suojaa tasoa UV-säteilyltä.

Päivittäinen hoito

Kvartsitaso pidetään puhtaana pyyhkimällä se kostealla liinalla, esim. mikrokuituliinalla. Jos pelkkä vesi eri riitä, käytä normaalia, pH-arvoltaan neutraalia astianpesuainetta tai Universal Stone -yleispuhdistusainetta ja muovista hankaussientä.

Kvartsitasojen kuumuuden kestävyys ei ole yhtä hyvä kuin graniitin. Käytä kuumille astioille aina pannunalustaa.

Tahran poisto

Värillinen tahra tai metalliesineen aiheuttama jälki on helpoin poistaa Universal Stone -yleispuhdistusaineella tai muulla pH-arvoltaan neutraalilla yleispuhdistusaineella ja muovisella hankaussienellä. Puhdistusainetta hierotaan tahran päälle, huuhdellaan ja kuivataan. Joskus käsittely on toistettava muutaman kerran, jotta koko tahra saadaan pois.

Pinttyneen lian poistoon voidaan käyttää myös heikosti emäksistä pesuainetta. Taso huuhdellaan ja kuivataan puhdistamisen jälkeen. Kalkkitahroihinkin tehoaa Universal Stone tai kalkinpoistoaineet, jotka soveltuvat kvartsille.

Kvartsitasot kestävät kaikkia normaaleja keittiössä käytettäviä aineita.

Kiellettyjä aineita ovat:

 • Mustekynät
 • Tussit
 • Tuholaisten karkotusaineet
 • Maalinpoistoaineet
 • Maalinohennusaineet
 • Lipeäkivi
 • Valkaisuaineet
 • Liottimet
 • Klooripitoiset tuotteet
 • Kynsilakanpoistoaineet
 • Hapot
 • Viemärin aukaisuaineet
 • Metallia sisältävät pesusienet

Toimi näiden ohjeiden mukaan, niin kivesi pysyvät kunnossa ja kauniina pitkään.

Käyttöönottokäsittely

Lämmönvaraajakivien pinnan käyttöönottokäsittelyyn on kaksi vaihtoehtoa:

 1. Öljyäminen Öljyä kivet näkyviltä pinnoilta tavallisella ruokaöljyllä (rypsiöljy, auringonkukkaöljy tms.). Kiven pinta tummuu öljyämällä tummanharmaaksi, eikä rasva- tai muut tahrat imeydy kiven pintaan. Öljy saattaa haista hieman ensimmäisillä käyttökerroilla, mutta haju katoaa ajan myötä. Käsittely voidaan toistaa tarvittaessa.
 2. Suojaus suoja-aineella Käytä mattakivelle suunniteltua suoja-ainetta. Suoja-aine tekee kiven pintaan näkymättömän ja hengittävän suojakerroksen, joka suojaa kiveä rasva- ja muilta tahroilta. Se ei muuta kiven väriä. Suojateho säilyy pitkään, tietysti riippuen siitä, kuinka usein kiveä puhdistetaan pesuaineilla. Käsittely voidaan toistaa tarvittaessa. Ennen uusintakäsittelyä ennen kivi on puhdistettava huolellisesti.

Korokepalojen käyttö

Etenkin jos kivet tulevat suoraan lämmönlähteen yläpuolelle, jossa pistelämpö saattaa nousta korkeaksi, on suositeltavaa käyttää ns. korokepaloja. Korokepaloilla saadaan lämmönlähteen ja kiven väliin 10 mm ilmarako, mikä auttaa lämpöä hajaantumaan laajemmalle alueelle. Tällä menetelmällä kiven halkeamisriski pienenee.

Tahran poisto

Normaalin lian poistoon riittää käsiastianpesuaine ja mikrokuituliina. Jos tahra ei lähde näillä keinoilla, käytä Universal Stone -yleispuhdistusainetta tai muuta pH-arvoltaan neutraalilla yleispuhdistusainetta ja muovista hankaussientä. Puhdistusainetta hierotaan tahran päälle, huuhdellaan ja kuivataan. Joskus käsittely on toistettava muutaman kerran, jotta koko tahra saadaan pois.

Vuolukivi on pehmeä kivi, joten metalliset esineet ja puhdistusvälineet tekevät helposti pintaan naarmuja. Tällaiset naarmut on helppo hioa näkymättömiin tavallisella hiekkapaperilla.

Vuolukivistä paistokiveä voi käyttää periaatteessa missä tahansa lämpölähteessä; sähkö- tai kaasu-uunissa, kaasu-, sähkö- tai hiiligrillissä. Vuolukivi on hyväksytty elintarvikekäyttöön.

Käyttöönottokäsittely

Uusi kivi kannattaa sitkostaa lämpökäsittelyllä.

Jos kivi mahtuu uuniin, sitkostus on helpoin tehdä sähköuunissa:

 1. Laita kuiva kivi kylmään uuniin.
 2. Kuumenna uuni ylä- ja alalämmöllä niin kuumaksi kuin mahdollista.
 3. Anna kiven jäähtyä uunissa huoneenlämpöiseksi.

Jos kivi ei mahdu uuniin, tee lämpökäsittely grillissä:

 1. Aloita mahdollisimman miedolla lämpötilalla.
 2. Nosta grillin lämpötilaa hitaasti mahdollisimman kuumaksi.
 3. Anna jäähtyä kokonaan siirtämättä kiveä.

Lämpökäsittelyn jälkeen paistokivi kannattaa voidella ruokaöljyllä. Tällöin paistettava tuote ei ota kiinni kiven pintaan. Öljyämisestä kivi muuttuu tummaksi ja vuolukiven värivaihtelut tulevat kauniisti esille. Öljy kestää useita pesukertoja. Voit uudistaa öljyämisen halutessasi ajoittain ilman lämpökäsittelyä.

Leivinpaperi sopii kiven suojaksi sähköuuniin, mutta ei grilliin.

Paistokiven käyttö

Paistokivi sopii erinomaisesti grillaukseen. Kivellä kypsennettäessä rasvat eivät valu grilliin käryämään. Kiven voi asentaa parilan paikalle, ritilän päälle tai korvata kivellä koko paistopinta-alan.

Koska kivi ei ime puoleensa mitään makuja, siinä voi peräjälkeen kypsentää kalaa, lihaa, juustoa, kasviksia ja hedelmiä. Grilli kannattaa sammuttaa hyvissä ajoin, sillä kivi varaa itseensä lämpöä ja kypsentää vielä ainakin 15 minuuttia sammuttamisen jälkeen.

Uunissa valmistat paistokiven päällä elämäsi rapeimmat pizzat ja piirakat sekä saat lisäpotkua patojen haudutukseen.

Jos käytät kiveä pöydässä kiven päällä paistamiseen, kivi kannattaa kuumentaa yli 250-asteiseksi.

Vuolukivi toimii myös erinomaisena kylmäkivenä hyvän lämmönvarauskykynsä johdosta. Laita kivi pakastimeen kylmenemään ja nosta kylmä kivi pöytään tarjoilualustaksi.

Paistokiven puhdistus

Paistokiven tarvittava puhdistus kannattaa tehdä lämpimänä heti käytön jälkeen.

 • Sähköuuni
  Sähköuunissa käytettävän paistokiven pinta raaputetaan esim. paistinlastalla ja pyyhkäistään talouspaperilla. Jos käytät leivinpaperia, kiveä tuskin tarvitsee puhdistaa.
 • Grilli
  Grillissä käytettävän paistokiven puhdistukseen sopii hyvin rautakaupasta saatavaa metallilasta – sillä voit pyyhkäistä rasvan ja ruoantähteet pois. Viimeistele talouspaperilla tai vastaavalla. Näin grillikivi pysyy puhtaana ja on mukava ottaa käyttöön seuraavan grillauksen yhteydessä.

Jos kivi halutaan täysin puhtaaksi, annetaan kiven jäähtyä kädenlämpöiseksi. Tämän jälkeen se pestään tiskiharjalla tai -sienellä lämpimällä vedellä. Tarvittaessa voidaan käyttää myös käsinpesuun tarkoitettua astianpesuainetta. Lopuksi kivi huuhdellaan ja kuivataan.