[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

 

 

KIVITASON HOITO-OHJE

Grafiitinharmaa graniittitaso on erittäin helppohoitoinen eikä likakaan näy siinä helposti.Grafiitinharmaa graniittitaso on erittäin helppohoitoinen eikä likakaan näy siinä helposti.

Kivitaso on arvokkaan ulkonäkönsä lisäksi käytännöllinen, kulutusta ja kosteutta kestävä. Kiiltävän pintansa ansiosta kivitaso on erittäin hygieeninen ja helppohoitoinen. Oikein puhdistettuna ja hoidettuna kivituotteiden käyttöikä on lähes loputon.

Käyttöönottokäsittely

Kiillotettu graniitti ei välttämättä tarvitse suoja-aineita, mutta marmori, kalkkikivi ja vuolukivi on suojattava välittömästi asennuksen jälkeen. Myös vaaleat graniittilaadut on syytä suojata ennen käyttöönottoa. Suojaus estää lian ja puhdistuksessa käytettävien pesuaineiden imeytymisen kiven huokosiin. 

Päivittäinen hoito

Kivipintojen hoito ei ole vaativaa. Säännöllinen hoito ja puhdistus on kuitenkin tärkeää. Kivitasot pidetään puhtaana pyyhkimällä ne kostealla liinalla. Puhdistettaessa kivitasoja kokeile ensin astianpesuainetta laimeana liuoksena, koska se on pH-arvoltaan neutraali ja sopii kaikille kivilajeille.

Käyttämällä alusia kuumien esineiden ja juomalasien alla voidaan ennaltaehkäistä tahrojen ja pintavaurioiden syntyä.

Älä aseta kivitasoja tahallisesti alttiiksi naarmuuntumiselle. Käytä aina leikkuualustaa leikatessasi kivitason päällä, sillä nykyaikaiset veitset saattavat olla kiveäkin kovempaa erikoisterästä. Älä käytä kivitasoa sellaisenaan esim. lihan hakkuu/nuijimisalustana.

Tahran poisto graniittiitasolta

Kiillotettu pinta on tiivis, joten se ei ime likaa syvälle huokosiin, vaan pinnalle kertynyt lika on helppo poistaa. Tahrat on kuitenkin poistettava mahdollisimman nopeasti, ettei lika ehdi imeytyä kiveen. Mitä vaaleampi kivi, sitä nopeammin tahra imeytyy ja/tai syövyttää pintaa.

Ruoka-aineista herkimmin syövyttäviä ovat kahvi, colajuomat, punaviini ja etikka. Myös eräät marjat ja hedelmät  mm. mustikka, mansikka, sitrushedelmät  ja  mausteet mm. kurkuma voivat pitkään seisoessan kivipinnalla aiheuttaa väriläiskiä. Tahrojen imeytyminen kiveen on mahdollista, mikäli tahroja ei poisteta tuoreiltaan.

Pinttyneen lian poistoon graniittipinnalta voidaan käyttää myös heikosti emäksistä pesuainetta (ns. yleispuhdistusaine). Voit käyttää myös kivipinnoille suunniteltuja ja  sopivia pesuaineita.

Jos pesuaine ei tehoa, ja tahra on imeytynyt kiveen, voit kokeilla esim. seuraavia liuottimia:

Rasvatahrat: tinneri, asetoni tai puhdistettu bensiini (saa rautakaupasta tai apteekista).

Etikkapohjaiset tahrat: esim. punaviini, punajuurimehu: ammoniakki (saa apteekista).

Liuottimia käytettäessä käyttöohjeet on huomioitava tarkasti. Liuottimien höyryjä ei saa hengittää ja tila täytyy tuulettaa tehokkaasti käytön jälkeen. Liuottimet syttyvät erittäin helposti pienestäkin kipinästä. Liuottimia ei saa käyttää kuumaan tai lämpimään pintaan.

Graniitti kestää hyvin neutraaleja (pH 8-10) ja heikosti happamia (pH 4-6) pesuaineita. Puhdistukseen ei saa käyttää kuitenkaan vahvasti happamia (pH alle 2) tai emäksisiä (pH yli 11) eikä karkeita ja hankaavia pesuaineita. Mikäli pesuaineliuoksen vaikutus on epävarma, sitä kannattaa testata tuotteeseen sellaiseen kohtaan, josta mahdollinen vahingollinen vaikutus ei näy tai ole muuten haitaksi.

Vaaleista kivitasoista ruoka-aineet on poistettava mahdollisimman nopeasti, ettei lika ehdi imeytä kiveen ja aiheuttaa siihen tahroja. Vaaleisiin graniitteihin, myös tummiin haluttaessa, marmoreihin, kalkkikiviin ja vuolukiviin voidaan käyttää suoja-aineita suojaamaan pintaa tahroilta, katso käyttöönottokäsittely yllä. 

Kivitaso on luonnonmateriaalia. Luonnonkivimateriaalille tyypillisiä omainaisuuksia ovat kuvio- ja sävyerot.

KVARTSIKOMPOSIITTITASON HOITO-OHJEKvartsikomposiittitason hoito on helppoa, mutta vaatii eri tekniikan ja aineita, kuin muiden pintojen hoito.Kvartsikomposiittitason hoito on helppoa, mutta vaatii eri tekniikan ja aineita, kuin muiden pintojen hoito.

Päivittäinen hoito

Taso pyyhitään kostealla, puhtaalla liinalla (esim. mikrokuituliina). Tarvittaessa lisätään neutraalia puhdistusainetta, esim. astianpesuaine käsin suoritettavaan pesuun. Pinttyneen lian poistoon voidaan käyttää myös heikosti emäksistä pesuainetta (ns. yleispuhdistusaine). Taso huuhdellaan ja kuivataan puhdistamisen jälkeen.

Tahran poisto kvartsitasolta

Värillinen tahra puhdistetaan yleispuhdistusaineella (esim. ns. Universal Stone) ja valkoisella sienipesimellä. Puhditusainetta hierotaan tahran päälle valkoisella sienipesimellä, kunnes tahra on hävinnyt. Huuhdellaan ja kuivataan. Kalkkitahra puhdistetaan käytettävän kalkinpoistoaineen valmistajan ohjeen mukaisesti. Metalliesineen aiheuttama jälki lähtee hankausnesteellä tai puhdistuskivellä ja valkoisella sienipesimellä. Puhdistusainetta hierotaan metalliesineen aiheuttaman jäljen päälle valkoisella sienipesimellä, kunnes tahra/jälki on hävinnyt. Taso huuhdellaan ja kuivataan.

Muuta huomioitavaa kvartsitasojen suhteen

Kuumuuden kestävyys on rajallista - käytä aina pannunalustaa. Kvartsimateriaali tulee aina sijoittaa sisätiloihin. Suojataan UV-säteiltä.

Kvartsitasot kestävät kaikkia normaaleja keittiössä käytettäviä aineita, mutta kiellettyjä aineita ovat: Mustekynät, tussit, tuholaisten karkotusaineet, maalinpoistoaineet, maalinohennusaineet, lipeäkivi, valkaisuaineet, liottimet, klooripitoiset tuotteet, kynsilakanpoistoaineet, hapot, viemärin aukaisuaineet tai metallia sisältävät pesusienet (valkoinen pesusieni on paras vaihtoehto).

 

VUOLUKIVISEN PAISTO-, UUNI-, PIZZA-, GRILLI- JA KYLMÄKIVEN HOITO- JA PUHDISTUSOHJE 

Vuolukivisen pizza- tai paistokiven käyttöönottovaihe on olennainen tulevaa hoitoa ajatellen.Vuolukivisen pizza- tai paistokiven käyttöönottovaihe on olennainen tulevaa hoitoa ajatellen.

Valmistamme kotimaisesta vuolukivestä käsityönä omalla kiviverstaalla Hyvinkäällä paistokivet, pizzakivet, grillikivet, tarjoilualustat, kattausalustat yms. tuotteet. Vuolukivi on uutena vaaleanharmaa väriltään, joskus vihreäänkin vivahtava. Vuolukivessä voidaan nähdä myös ruskean sävyjä.

Kiven käyttöönotto

Uusi kivi kannattaa kuumentaa aluksi yli 200-asteiseksi, esim. sähköuunissa. Laita kivi kylmään uuniin ja kytke lämpö päälle. Kiven annetaan jäähtyä paistamatta sillä mitään. Näin kivestä saadaan sitkeämpi ja se kestää myöhempää käsittelyä paremmin.

Kun otat paisto/grillikiven ruuanvalmistuskäyttöön, se kannattaa voidella ruokaöljyllä. Tällöin paistettava tuote ei ota kiinni kiven pintaan. Öljyämisestä kivi muuttuu tummaksi. Voit halutessasi käyttää leivinpaperia kiven päällä suojataksesi kiveä, kun valmistat ruokaa esim. sähköuunissa. Leivinpaperin käyttö ei ole mitenkään tarpeelllista. Grillattaessa leivinpaperia ei tietenkään tule käyttää.

Kiven käyttö

 

Käsittele vuolukiveä varovasti, älä kolhi kiveä. Vuolukivi on luonnonmateriaali ja saattaa rikkoontua varomattomalla käsittelyllä.

Vuolukiven voi kuumentaa periaatteessa missä tahansa lämpölähteessä. Yleensä se kuumennetaan uunissa ritilän päällä. Jos paistat pöydässä kiven päällä esim. pihviä, kivi kannattaa kuumentaa yli 250-asteiseksi. Kesägrillauksessa kaasugrilli ja vuolukivi on verraton yhdistelmä. Kivellä kypsennettäessä rasva ei valu grilliin käryämään. Kiven voit asentaa esim. parilan ja/tai ritilän paikalle... tai ritilän päälle. Koska kivi ei ime puoleensa mitään makuja, siinä voi peräjälkeen kypsentää kalaa, lihaa, kasviksia, sieniä, perunoita... Grilli kannattaa sammuttaa hyvissä ajoin, sillä kivi varaa itseensä lämpöä ja kypsentää vielä reilut 15 min., jopa enemmänkin, riippuen tietenkin kiven paksuudesta. 

 

Vuolukivi toimii myös erinomaisena kylmäkivenä hyvän lämmönvarauskyvyn johdosta. Laitat kiven esim. pakastimeen kylmenemään (talvella pakkasilla ulos) ja nostat kylmän kiven pöytään tarjoilualustaksi. Suosittelemme lämpökäsittelyä esim. sähköuunissa ennen kylmäkiven käyttöönottoa, jotta kivestä saadaan sitkeämpi. Huomioi, että rasva tekee vuolukiven pinnasta tumman, eli mikäli haluat säilyttää kylmäkiven vaalean sävyn, suojaa se rasvalta!

 

Puhdistus käytön jälkeen

Kivi on helppo puhdistaa käytön jälkeen. Jos käytät leivinpaperia, kiveä tuskin tarvitsee puhdistaa. Tarvittava puhdistus kannattaa tehdä lämpimänä heti käytön jälkeen. Lämmin vesi ja neutraali astianpesuaine toimivat hyvin.

Voit myös raaputtaa kiven pinnan esim. paistinlastalla ja pyyhkäistä talouspaperilla.

Grillattaessa esim. kaasugrillillä kivi kannattaa puhdistaa kuumana heti grillauksen jälkeen. Voit käyttää myös rautakaupasta saatavaa metallilastaa - sillä voit pyyhkäistä rasvan, marinadin pois kiven pinnalta.. ja viimeistellä nukkaamattomalla talouspaperilla tai vastaavalla. Näin grillikivi pysyy puhtaana ja on mukava ottaa käyttöön seuraavan grillauksen yhteydessä. Jos grillikivi halutaan täysin puhtaaksi, annetaan kiven jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sen jälkeen kivi pestään lämpöisellä vedellä.