[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

 

GRANIITTITASON HOITO-OHJE

Grafiitinharmaa graniittitaso on erittäin helppohoitoinen eikä likakaan näy siinä helposti.Grafiitinharmaa graniittitaso on erittäin helppohoitoinen eikä likakaan näy siinä helposti.

Kivitaso on arvokkaan ulkonäkönsä lisäksi käytännöllinen. Se kestää kulutusta ja kosteutta ja on hygieeninen ja helppohoitoinen. Oikein hoidettuna kivitason käyttöikä on lähes loputon.

Käyttöönottokäsittely

Kiillotettu tumma graniitti ei välttämättä tarvitse suojakäsittelyä, mutta vaaleille graniittilaaduille suosittelemme suojausta ennen käyttöönottoa. Suojaukseen sopii kiillotetuille kiville tarkoitettu suoja-aine.

Päivittäinen hoito

Kivitaso pidetään puhtaana pyyhkimällä se kostealla liinalla, esim. mikrokuituliinalla. Jos pelkkä vesi eri riitä, käytä normaalia, pH-arvoltaan neutraalia astianpesuainetta laimeana liuoksena.

Graniitti kestää hyvin neutraaleja (pH 8-10) ja heikosti happamia (pH 4-6) pesuaineita. Puhdistukseen ei saa käyttää vahvasti happamia (pH alle 2) tai vahvasti emäksisiä (pH yli 11) eikä karkeita ja hankaavia pesuaineita. Mikäli pesuaineliuoksen vaikutus on epävarma, sitä kannattaa testata tuotteeseen sellaiseen kohtaan, josta mahdollinen vahingollinen vaikutus ei näy tai ole muuten haitaksi.

Graniitti kestää varsin hyvin kuumia lämpötiloja ja erilaisia nesteitä, mutta suosittelemme silti käyttämään alusia kuumien esineiden ja juomalasien tahrojen ja pintavaurioiden ehkäisemiseksi.

Älä aseta kivitasoa tahallisesti alttiiksi naarmuuntumiselle. Käytä aina leikkuualustaa leikatessasi kivitason päällä, sillä nykyaikaiset veitset saattavat olla kiveäkin kovempaa erikoisterästä. Älä käytä kivitasoa sellaisenaan esim. lihan hakkuu/nuijimisalustana.

Tahran poisto

Tahrat on poistettava kivitasosta mahdollisimman nopeasti, ettei lika ehdi imeytyä kiveen. Mitä vaaleampi kivi, sitä nopeammin tahra imeytyy ja/tai syövyttää pintaa.

Ruoka-aineista herkimmin tahroja aiheuttavia ovat kahvi, colajuomat, punaviini ja etikka. Myös jotkin marjat ja hedelmät kuten mustikka, mansikka ja sitrushedelmät ja mausteista etenkin kurkuma voivat pitkään seisoessaan imeytyä kiven huokosiin.

Vaikeiden tahrojen poistoon graniittipinnalta voidaan käyttää heikosti emäksistä pesuainetta (ns. yleispuhdistusaine) tai käyttää erityisesti kivipinnoille suunniteltuja pesuaineita.

Jos pesuaine ei tehoa, ja tahra on imeytynyt kiveen, voit kokeilla esim. seuraavia liuottimia:

Rasvatahrat: tinneri, asetoni tai puhdistettu bensiini (saa rautakaupasta tai apteekista). Liuottimia käytettäessä käyttöohjeet on huomioitava tarkasti. Liuottimien höyryjä ei saa hengittää ja tila täytyy tuulettaa tehokkaasti käytön jälkeen. Liuottimet syttyvät erittäin helposti pienestäkin kipinästä. Liuottimia ei saa käyttää kuumaan tai lämpimään pintaan.

Etikkapohjaiset tahrat: esim. punaviini, punajuurimehu: ammoniakki (saa apteekista).

 

KVARTSIKOMPOSIITTITASON HOITO-OHJEKvartsikomposiittitason hoito on helppoa, mutta vaatii eri tekniikan ja aineita, kuin muiden pintojen hoito.Kvartsikomposiittitason hoito on helppoa, mutta vaatii eri tekniikan ja aineita, kuin muiden pintojen hoito.

Graniitin tavoin kvartsikomposiitti on helppohoitoinen materiaali, mutta puhdistus tehdään hieman eri lailla kuin graniitille.

Käyttöönottokäsittely

Kvartsikomposiitti ei tarvitse käyttöönottokäsittelyä, jos se sijoitetaan tilaan, jossa se ei joudu tekemisiin suoran UV-säteilyn kanssa. Jos taso altistuu suoralle auringonvalolle, suosittelemme kvartsikomposiitin käsittelyä mattakiven suoja-aineella, joka suojaa UV-säteilyltä. 

Päivittäinen hoito

Kvartsikomposiittitaso pidetään puhtaana pyyhkimällä se kostealla liinalla, esim. mikrokuituliinalla. Jos pelkkä vesi eri riitä, käytä normaalia, pH-arvoltaan neutraalia astianpesuainetta laimeana liuoksena. 

Kvartsikomposiittitasojen kuumuuden kestävyys ei ole yhtä hyvä kuin graniitin. Käytä kuumille astioille aina pannunalustaa. 

Tahran poisto kvartsitasolta

Värillinen tahra tai metalliesineen aiheuttama jälki on helpoin poistaa pH-arvoltaan neutraalilla yleispuhdistusaineella (erityisen hyväksi olemme havainneet Universal Stone-yleispuhdistusaineen) ja muovisella hankaussienellä. Puhdistusainetta hierotaan tahran päälle, huuhdellaan ja kuivataan. Joskus käsittely on toistettava muutaman kerran, jotta koko tahra saadaan pois.

Pinttyneen lian poistoon voidaan käyttää myös heikosti emäksistä pesuainetta. Taso huuhdellaan ja kuivataan puhdistamisen jälkeen. Kalkkitahra puhdistetaan kalkinpoistoaineen valmistajan ohjeen mukaisesti.

Kvartsitasot kestävät kaikkia normaaleja keittiössä käytettäviä aineita, mutta kiellettyjä aineita ovat: Mustekynät, tussit, tuholaisten karkotusaineet, maalinpoistoaineet, maalinohennusaineet, lipeäkivi, valkaisuaineet, liottimet, klooripitoiset tuotteet, kynsilakanpoistoaineet, hapot, viemärin aukaisuaineet ja metallia sisältävät pesusienet.

VUOLUKIVISEN PAISTO-, UUNI-, PIZZA-, GRILLI- JA KYLMÄKIVEN HOITO- JA PUHDISTUSOHJE 

Vuolukivisen pizza- tai paistokiven käyttöönottovaihe on olennainen tulevaa hoitoa ajatellen.Vuolukivisen pizza- tai paistokiven käyttöönottovaihe on olennainen tulevaa hoitoa ajatellen.

Paistokivemme tehdään Pohjois-Karjalan Juuasta louhitusta vuolukivestä. Hyvän lämmönvarauskykynsä ansiosta vuolukivi kypsentää hellästi. Vuolukivistä paistokiveä voi käyttää periaatteessa missä tahansa lämpölähteessä; sähkö- tai kaasu-uunissa, kaasu-, sähkö- tai hiiligrillissä. Vuolukivi on hyväksytty elintarvikekäyttöön.

Paistokiven käyttöönotto

Uusi kivi kannattaa sitkostaa lämpökäsittelyllä. Jos kivi mahtuu uuniin, sitkostus on helpoin tehdä sähköuunissa. Laita kuiva kivi kylmään uuniin ja kuumenna uuni ylä- ja alalämmöllä niin kuumaksi, kuin mahdollista. Anna kiven jäähtyä uunissa huoneenlämpöiseksi. Jos kivi ei mahdu uuniin, tee lämpökäsittely grillissä aloittaen mahdollisimman miedolla lämpötilalla ja nostaen grillin lämpötila hitaasti mahdollisimman kuumaksi. Anna jäähtyä kokonaan siirtämättä kiveä. 

Lämpökäsittelyn jälkeen paistokivi kannattaa voidella ruokaöljyllä. Tällöin paistettava tuote ei ota kiinni kiven pintaan. Öljyämisestä kivi muuttuu tummaksi ja vuolukiven värivaihtelut tulevat kauniisti esille. Öljy kestää useita pesukertoja. Voit uudistaa öljyämisen halutessasi ajoittain ilman lämpökäsittelyä. Leivinpaperi sopii kiven suojaksi sähköuuniin, mutta ei grilliin. 

Paistokiven käyttö

Paistokivi sopii erinomaisesta grillaukseen. Kivellä kypsennettäessä rasvat eivät valu grilliin käryämään. Kiven voit asentaa parilan paikalle tai ritilän päälle tai korvata kivellä koko paistopinta-alan. Koska kivi ei ime puoleensa mitään makuja, siinä voi peräjälkeen kypsentää kalaa, lihaa, juustoa, kasviksia ja hedelmiä. Grilli kannattaa sammuttaa hyvissä ajoin, sillä kivi varaa itseensä lämpöä ja kypsentää vielä ainakin 15 minuuttia sammuttamisen jälkeen. 

Uunissa valmistat paistokiven päällä elämäsi rapeimmat pizzat ja piirakat ja saat lisäpotkua patojen haudutukseen. 

Jos käytät kiveä pöydässä kiven päällä paistamiseen, kivi kannattaa kuumentaa yli 250-asteiseksi.

Vuolukivi toimii myös erinomaisena kylmäkivenä hyvän lämmönvarauskykynsä johdosta.

Laita kivi pakastimeen kylmenemään ja nosta kylmä kivi pöytään tarjoilualustaksi.

Paistokiven puhdistus

Paistokiven tarvittava puhdistus kannattaa tehdä lämpimänä heti käytön jälkeen. 

Sähköuunissa käytettävän paistokiven pinta raaputetaan esim. paistinlastalla ja pyyhkäistään talouspaperilla. Jos käytät leivinpaperia, kiveä tuskin tarvitsee puhdistaa. 

Grillissä käytettävän paistokiven puhdistukseen sopii hyvin rautakaupasta saatavaa metallilasta – sillä voit pyyhkäistä rasvan ja ruoantähteet pois. Viimeistele talouspaperilla tai vastaavalla. Näin grillikivi pysyy puhtaana ja on mukava ottaa käyttöön seuraavan grillauksen yhteydessä. 

Jos kivi halutaan täysin puhtaaksi, annetaan kiven jäähtyä kädenlämpöiseksi, jonka jälkeen se pestään tiskiharjalla tai -sienellä lämpöisellä vedellä käyttäen tarvittaessa lisäksi käsinpesuun tarkoitettua astianpesuainetta, huuhdellaan ja kuivataan.