Hoito-ohjeet ja suoja-aineet

Graniittitasot

Kivitaso on arvokkaan ulkonäkönsä lisäksi käytännöllinen. Se kestää kulutusta ja kosteutta ja on hygieeninen ja helppohoitoinen. Oikein hoidettuna kivitason käyttöikä on lähes loputon.

Käyttöönottokäsittely

Suosittelemme kaikille graniiteille suojausta ennen käyttöönottoa. Suojaukseen sopii oman valikoimamme kiillotetuille kiville tarkoitettu suoja-aine tai vastaava muualta ostettu tuote, joka kyllästää kiven kosteutta ja öljyä hylkiväksi sekä antaa suojan vaikeata likaa ja tahroja vastaan. Suojaus tulee uusia käyttöasteen mukaan noin kerran vuodessa.

Päivittäinen hoito

Kivitaso pidetään puhtaana pyyhkimällä se kostealla liinalla, esim. mikrokuituliinalla. Jos pelkkä vesi eri riitä, käytä normaalia, pH-arvoltaan neutraalia astianpesuainetta tai Universal Stone -yleispuhdistusainetta.

Graniitti kestää neutraaleja ja lievästi happamia pesuaineita (pH 4-10). Puhdistukseen ei saa käyttää vahvasti happamia (pH alle 2) tai vahvasti emäksisiä (pH yli 11) eikä karkeita ja hankaavia pesuaineita. Mikäli pesuaineliuoksen vaikutus on epävarma, sitä kannattaa testata tuotteeseen sellaiseen kohtaan, josta mahdollinen vahingollinen vaikutus ei näy tai ole muuten haitaksi.

Graniitti kestää varsin hyvin kuumia lämpötiloja ja erilaisia nesteitä, mutta suosittelemme silti käyttämään alusia kuumien esineiden ja juomalasien tahrojen ja pintavaurioiden ehkäisemiseksi.

Älä aseta kivitasoa tahallisesti alttiiksi naarmuuntumiselle. Käytä aina leikkuualustaa leikatessasi kivitason päällä, sillä nykyaikaiset veitset saattavat olla kiveäkin kovempaa erikoisterästä. Älä käytä kivitasoa sellaisenaan esim. lihan nuijimisalustana.

Tahran poisto

Tahrat on poistettava kivitasosta mahdollisimman nopeasti, ettei lika ehdi imeytyä kiveen. Mitä vaaleampi kivi, sitä nopeammin tahra imeytyy ja/tai syövyttää pintaa.

Ruoka-aineista herkimmin tahroja aiheuttavia ovat kahvi, colajuomat, punaviini ja etikka. Myös jotkin marjat ja hedelmät kuten mustikka, mansikka ja sitrushedelmät ja mausteista etenkin kurkuma voivat pitkään seisoessaan imeytyä kiven huokosiin.

Vaikeiden tahrojen poistoon graniittipinnalta suosittelemme käytettävän Universal Stone -yleispuhdistusainetta, mutta voit käyttää myös lievästi emäksistä pesuainetta (ns. yleispuhdistusaine),  tai erityisesti kivipinnoille suunniteltuja pesuaineita.

Jos pesuaine ei tehoa, ja tahra on imeytynyt kiveen, voit kokeilla:

Rasvatahrojen poistoon: Tinneri, asetoni tai puhdistettu bensiini (saa rautakaupasta tai apteekista). Liuottimia käytettäessä käyttöohjeet on huomioitava tarkasti. Liuottimien höyryjä ei saa hengittää ja tila täytyy tuulettaa tehokkaasti käytön jälkeen. Liuottimet syttyvät erittäin helposti pienestäkin kipinästä. Liuottimia ei saa käyttää kuumaan tai lämpimään pintaan.

Etikkapohjaisten tahrojen poistoon (esim. punaviini, punajuurimehu): Ammoniakki (saa apteekista).

Kvartsikivitasot

Kvartsikivi eli kvartsikomposiitti on puristemateriaali, jossa on 92,5% kiviainesta, ja loput erilaisia sidosaineita, kuten hartsia. 

Käyttöönottokäsittely

Kvartsitaso ei tarvitse käyttöönottokäsittelyä, jos se sijoitetaan tilaan, jossa se ei joudu tekemisiin suoran UV-säteilyn kanssa. Jos taso altistuu suoralle auringonvalolle, suosittelemme materiaalin käsittelyä mattakiven suoja-aineella, joka suojaa UV-säteilyltä. 

Päivittäinen hoito

Kvartsitaso pidetään puhtaana pyyhkimällä se kostealla liinalla, esim. mikrokuituliinalla. Jos pelkkä vesi eri riitä, käytä normaalia, pH-arvoltaan neutraalia astianpesuainetta tai Universal Stone -yleispuhdistusainetta ja muovista hankaussientä. 

Kvartsitasojen kuumuudenkestävyys ei ole yhtä hyvä kuin graniitin. Käytä kuumille astioille aina pannunalustaa. 

Tahran poisto

Värillinen tahra tai metalliesineen aiheuttama jälki on helpoin poistaa Universal Stone -yleispuhdistusaineella tai muulla pH-arvoltaan neutraalilla yleispuhdistusaineella ja muovisella hankaussienellä. Puhdistusainetta hierotaan tahran päälle, huuhdellaan ja kuivataan. Joskus käsittely on toistettava muutaman kerran, jotta koko tahra saadaan pois.

Pinttyneen lian poistoon voidaan käyttää myös heikosti emäksistä pesuainetta. Taso huuhdellaan ja kuivataan puhdistamisen jälkeen. Kalkkitahroihinkin tehoaa Universal Stone tai kalkinpoistoaineet, jotka soveltuvat kvartsitasoille.

Kvartsitasot kestävät kaikkia normaaleja keittiössä käytettäviä aineita, mutta kiellettyjä aineita ovat: 

 • mustekynät
 • tussit
 • tuholaisten karkotusaineet
 • maalinpoistoaineet
 • maalinohennusaineet
 • lipeäkivi
 • valkaisuaineet
 • liottimet
 • klooripitoiset tuotteet
 • kynsilakanpoistoaineet
 • hapot
 • viemärin aukaisuaineet
 • metallia sisältävät pesusienet