Asiakkaamme testasi: Tässä tulokset vuolukiven lämmönvaraavuudesta!

Ystävällinen asiakkaamme lähetti meille tulokset kotonaan tekemästään kokeesta vuolukiven lämmönvaraavuudesta. Asiakkaamme Pauno Paananen on antanut meille luvan julkaista nämä tulokset hänen nimellään. Kyseessä ei siis ole maksettu yhteistyö, vaan Paunon ihan itse tekemä testi!

Paunon asensi puulieden hellalevyn päälle kaksi vuolukivilevyä ja mittasi ilman lämpötilan saunamittarilla, joka oli suoraan kiven päällä. Vuolukivet, joilla Pauno teki kokeen, eivät olleet meiltä ostettuja, mutta vuolukivi on vuolukiveä, joten voimme yleistää testitulokset koskemaan vuolukiveä yleisesti. Mitä Pauno meiltä osti, lue tämän jutun lopusta!

Asiakkaamme tekemä lämmönvaraavuuskoe 21-22.9.2019:

Tässä Paunon testiraportti sanasta sanaan:

”Pistin hellalevyn päälle kaksi iso vuolukivilaattaa. Alempana oli 6 cm paksu ja sen päällä 7 cm paksu.

Ylemmän kiven päälle pistin lämpömittarin. Alkulämpötila oli 21 °C. Kun tuli hellassa oli ollut 50 min ja mittarin lämpötila 32 °C kuului voimakas poksahdus ja ylempi kivi halkesi puoliväliin saakka.

Hellassa poltin noin 10 keskikokoista klapia.

Kahden tunnin kuluttua lämmityksen alkamista mittarin lämpötila oli maksimissaan eli noin 60 astetta.

Kun oli kulunut 8,5 tuntia, oli lämpömittarin lukema 30 °C, kun 14 tuntia oli kulunut, oli lämpötila 28 °C ja kun 24 tuntia oli kulunut, oli lämpötila 25 °C.”

Kiitos Pauno, testitulosten jakamisesta kanssamme! Oletko jo valmis pyytämään tarjouksen oman puuhellaasi? Jos haluat jo tässä vaiheessa tutustua siihen, mihin kaikkiin kohteisiin HelaStonen lämmönvarauskivet sopivat, kurkkaa tänne (avautuu uudelle välilehdelle), tai jatka lukemista kuvan jälkeen!

Vuolukivi toimii lämmönvaraajana ja lämmittää samalla vettä.

Mitä testi todisti?

Paunon testi todisti meille kaksi asiaa, jotka mekin olemme kokemuksesta oppineet:

  1. Vuolukivi todella varaa lämpöä ja pitkään!
  2. Suoraan tulipesän päälle laitettavat isot kivet voivat haljeta.

Kymmenellä klapilla lämpöä tuntikausiksi!

Paunon koe todistaa meille upeasti sen, että vuolukivi todella varaa lämpöä tuntikausia tulen sammumisen jälkeen! Kiven lämpötilan ollessa korkeimmillaan kaksi tuntia tulen polttamisen jälkeen voi päätellä, että huomattavin lämpövaikutus kivilllä kestää noin neljän tunnin ajan.

Jos ajatellaan puuhellan käyttöä talon lämmitykseen ilta-aikaan, on ideaalia, että yhdellä pesällisellä saadaan huonelämpötilaa nostettua huomattavasti koko illaksi, jonka jälkeen lämpö pikkuhiljaa vähenee.

Aamulla puuliettä lämmittäessa kivet ovatkin sitten vielä entuudestaan lämpimät, ja lämpö saadaan nostettua aiempaa nopeammin.

Vahvoja yleistyksiä siitä, miten lämpimäksi huone lämpenee ja kuinka kauan lämpö säilyy, ei tämän testin perusteella kuitenkaan voi tehdä, sillä huonelämpötilaan vaikuttaa moni asia kuten huoneen aloituslämpötila, ulkolämpötila ja tilan vetoisuus. Mutta testi antaa hyviä suuntaviivoja sille, miten vuolukivipatteristo toimii lämmönvaraajana.

100% tyytyväiset asiakkaat

Ehkä jotain kertoo myös, se, että myytyämme useita satoja lämmönvarauskiviä, olemme saaneet 100% myönteistä palautetta. Vielä yksikään asiakkaistamme ei ole kertonut olevansa tyytymätön kiviin, vaan päinvastoin, olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja käyttökokemuksia on jaettu esim. Facebook-ryhmissä, jotta muutkin saisivat lisää lämpöä tupaan!

Ongelma – joskus halkeaa.

Paunon testi todisti meille myös toisen asian – sen ikävämmän, jonka mekin olemme käytännön kokemuksen kautta oppineet: Jos isoa yhtenäistä vuolukivelevyä lämmittää suoraan puulieden päällä, voi käydä kuten Paunolle kävi: Kivi halkesi osittain.

Halkeaminen johtuu äkillisestä lämpötilan muutoksesta, jolloin lämpölaajeneminen tapahtuu kiven ominaisuuksiin nähden liian nopeasti.

Mitä teemme halkeamisen estämiseksi?

Meillä on käytössä kaksi tehokasta tapaa vähentää halkeamisia:

  1. Teemme isommat lämmönvarauspatteristot useasta osasta, koska pienemmät kivet kestävät paremmin lämpölaajenemista halkeamatta.
  2. Kaikki asiakkaamme saavat kaupan päälle korokepalat, jotka asetetaan puulieden ja kivien väliin. Ilma-aukko vähentää kiveen muodostuvaa pistelämpöä, jolloin halkeamisriski pienenee. 

Jos kivi kuitenkin sitten halkeaa?

Näin ei käy usein, vaan arviolta yhteen neljästäkymmenestä kivestä tule halkeama pian käyttöönoton jälkeen.

Jos kivessä on jännitteitä, eli rakenteellista ”vikaa”, joka ei näy päällepäin, ja kivi kaikista varotoimenpiteistä huolimatta halkeaa ensimmäisellä tai toisella käyttökerralla, toimitamme haljenneen kiven tilalle uuden. Tämä koskee siis vain heti käyttöönoton jälkeen tulleita halkeamisia, ja vain siinä tapauksessa, että kivi on muuten otettu käyttöön ohjeiden mukaisesti.

Jos kivi halkeaa myöhemmin, halkeama on usein vain osittainen, eikä se kerran tultuaan enää leviä. Halkeama ei haittaa kiven käyttöä lämmönvaraajana.

Tämä vuolukivikansi on käsitelty ruokaöljyllä, mikä tummentaa kiven lähes mustaksi.

Ja vielä – mitä Pauno hankki meiltä?

Testin lämmönvaraavuustuloksiin tyytyväisenä Pauno tilasi meiltä mittatilauksena 620 x 400 mm -kokoisen lämmönvarauspatteriston. Teimme sen kahdesta palasta ja lähetimme mukana korokepalat. Pauno maksoi patteristosta 119 euroa. Nyt kivet ovat käytössä, ja Pauno kertoo olevansa tyytyväinen.

Pyydä sinäkin tarjous!

Alkoiko kiinnostaa, mitä kivet omaan puuhellaan, kamiinaan tai takan päälle maksaisivat? Saat meiltä tarjouksen nopeasti sähköpostitse, soittamalla 050 471 8847 (ma-pe 12-18, la 10-15) tai Facebookin viestillä.

Mittaa tai arvioi puuhellan mitat, ja me autamme sinua valitsemaan sopivan paksuisen kiven. Yleensä 40 – 45 mm kivi on sopiva paksuus.

Tervetuloa asiakkaaksemme!

4 ajatusta aiheesta “Asiakkaamme testasi: Tässä tulokset vuolukiven lämmönvaraavuudesta!”

    1. Hei Mari,
      1000×500 mm lämmönvaraajakivipatteristo maksaa 190 euroa valmistettua 40/45 mm paksusta suomalaisesta vuolukivestä. Hinta sis. korokepalat. Valmistaisimme se kolmesta tai neljästä osasta. Hinta noudettuna Hyvinkäältä. Toimitamme myös sopimusrahtina ympäri Suomen, rahti manner-Suomeen 39,90 euroa. Kiinnostuitko?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *