fbpx

Asiakkaamme testasi: Tässä tulokset vuolukiven lämmönvaraavuudesta!

Ystävällinen asiakkaamme lähetti meille tulokset kotonaan tekemästään kokeesta vuolukiven lämmönvaraavuudesta. Asiakkaamme Pauno Paananen on antanut meille luvan julkaista nämä tulokset hänen nimellään. Kyseessä ei siis ole maksettu yhteistyö, vaan Paunon ihan itse tekemä testi!

Paunon asensi puulieden hellalevyn päälle kaksi vuolukivilevyä ja mittasi ilman lämpötilan saunamittarilla, joka oli suoraan kiven päällä. Vuolukivet, joilla Pauno teki kokeen, eivät olleet meiltä ostettuja, mutta vuolukivi on vuolukiveä, joten voimme yleistää testitulokset koskemaan vuolukiveä yleisesti. Mitä Pauno meiltä osti, lue tämän jutun lopusta!

Asiakkaamme tekemä lämmönvaraavuuskoe 21-22.9.2019:

Tässä Paunon testiraportti sanasta sanaan:

”Pistin hellalevyn päälle kaksi iso vuolukivilaattaa. Alempana oli 6 cm paksu ja sen päällä 7 cm paksu.

Ylemmän kiven päälle pistin lämpömittarin. Alkulämpötila oli 21 °C. Kun tuli hellassa oli ollut 50 min ja mittarin lämpötila 32 °C kuului voimakas poksahdus ja ylempi kivi halkesi puoliväliin saakka.

Hellassa poltin noin 10 keskikokoista klapia.

Kahden tunnin kuluttua lämmityksen alkamista mittarin lämpötila oli maksimissaan eli noin 60 astetta.

Kun oli kulunut 8,5 tuntia, oli lämpömittarin lukema 30 °C, kun 14 tuntia oli kulunut, oli lämpötila 28 °C ja kun 24 tuntia oli kulunut, oli lämpötila 25 °C.”

Kiitos Pauno, testitulosten jakamisesta kanssamme! Oletko jo valmis pyytämään tarjouksen oman puuhellaasi? Jos haluat jo tässä vaiheessa tutustua siihen, mihin kaikkiin kohteisiin HelaStonen lämmönvarauskivet sopivat, kurkkaa tänne (avautuu uudelle välilehdelle), tai jatka lukemista kuvan jälkeen!

Vuolukivi toimii lämmönvaraajana ja lämmittää samalla vettä.

Mitä testi todisti?

Paunon testi todisti meille kaksi asiaa, jotka mekin olemme kokemuksesta oppineet:

 1. Vuolukivi todella varaa lämpöä ja pitkään!
 2. Suoraan tulipesän päälle laitettavat isot kivet voivat haljeta.

Kymmenellä klapilla lämpöä tuntikausiksi!

Paunon koe todistaa meille upeasti sen, että vuolukivi todella varaa lämpöä tuntikausia tulen sammumisen jälkeen! Kiven lämpötilan ollessa korkeimmillaan kaksi tuntia tulen polttamisen jälkeen voi päätellä, että huomattavin lämpövaikutus kivilllä kestää noin neljän tunnin ajan.

Jos ajatellaan puuhellan käyttöä talon lämmitykseen ilta-aikaan, on ideaalia, että yhdellä pesällisellä saadaan huonelämpötilaa nostettua huomattavasti koko illaksi, jonka jälkeen lämpö pikkuhiljaa vähenee.

Aamulla puuliettä lämmittäessa kivet ovatkin sitten vielä entuudestaan lämpimät, ja lämpö saadaan nostettua aiempaa nopeammin.

Vahvoja yleistyksiä siitä, miten lämpimäksi huone lämpenee ja kuinka kauan lämpö säilyy, ei tämän testin perusteella kuitenkaan voi tehdä, sillä huonelämpötilaan vaikuttaa moni asia kuten huoneen aloituslämpötila, ulkolämpötila ja tilan vetoisuus. Mutta testi antaa hyviä suuntaviivoja sille, miten vuolukivipatteristo toimii lämmönvaraajana.

100% tyytyväiset asiakkaat

Ehkä jotain kertoo myös, se, että myytyämme useita satoja lämmönvarauskiviä, olemme saaneet 100% myönteistä palautetta. Vielä yksikään asiakkaistamme ei ole kertonut olevansa tyytymätön kiviin, vaan päinvastoin, olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja käyttökokemuksia on jaettu esim. Facebook-ryhmissä, jotta muutkin saisivat lisää lämpöä tupaan!

Ongelma – joskus halkeaa.

Paunon testi todisti meille myös toisen asian – sen ikävämmän, jonka mekin olemme käytännön kokemuksen kautta oppineet: Jos isoa yhtenäistä vuolukivelevyä lämmittää suoraan puulieden päällä, voi käydä kuten Paunolle kävi: Kivi halkesi osittain.

Halkeaminen johtuu äkillisestä lämpötilan muutoksesta, jolloin lämpölaajeneminen tapahtuu kiven ominaisuuksiin nähden liian nopeasti.

Mitä teemme halkeamisen estämiseksi?

Meillä on käytössä kaksi tehokasta tapaa vähentää halkeamisia:

 1. Teemme isommat lämmönvarauspatteristot useasta osasta, koska pienemmät kivet kestävät paremmin lämpölaajenemista halkeamatta.
 2. Kaikki asiakkaamme saavat kaupan päälle korokepalat, jotka asetetaan puulieden ja kivien väliin. Ilma-aukko vähentää kiveen muodostuvaa pistelämpöä, jolloin halkeamisriski pienenee. 

Jos kivi kuitenkin sitten halkeaa?

Näin ei käy usein, vaan arviolta yhteen neljästäkymmenestä kivestä tule halkeama pian käyttöönoton jälkeen.

Jos kivessä on jännitteitä, eli rakenteellista ”vikaa”, joka ei näy päällepäin, ja kivi kaikista varotoimenpiteistä huolimatta halkeaa ensimmäisellä tai toisella käyttökerralla, toimitamme haljenneen kiven tilalle uuden. Tämä koskee siis vain heti käyttöönoton jälkeen tulleita halkeamisia, ja vain siinä tapauksessa, että kivi on muuten otettu käyttöön ohjeiden mukaisesti.

Jos kivi halkeaa myöhemmin, halkeama on usein vain osittainen, eikä se kerran tultuaan enää leviä. Halkeama ei haittaa kiven käyttöä lämmönvaraajana.

Tämä vuolukivikansi on käsitelty ruokaöljyllä, mikä tummentaa kiven lähes mustaksi.

Ja vielä – mitä Pauno hankki meiltä?

Testin lämmönvaraavuustuloksiin tyytyväisenä Pauno tilasi meiltä mittatilauksena 620 x 400 mm -kokoisen lämmönvarauspatteriston. Teimme sen kahdesta palasta ja lähetimme mukana korokepalat. Pauno maksoi patteristosta 119 euroa. Nyt kivet ovat käytössä, ja Pauno kertoo olevansa tyytyväinen.

Pyydä sinäkin tarjous!

Alkoiko kiinnostaa, mitä kivet omaan puuhellaan, kamiinaan tai takan päälle maksaisivat? Saat meiltä tarjouksen nopeasti sähköpostitse, soittamalla 050 471 8847 (ma-pe 12-18, la 10-15) tai Facebookin viestillä.

Mittaa tai arvioi puuhellan mitat, ja me autamme sinua valitsemaan sopivan paksuisen kiven. Yleensä 40 – 45 mm kivi on sopiva paksuus.

Tervetuloa asiakkaaksemme!

34 ajatusta aiheesta “Asiakkaamme testasi: Tässä tulokset vuolukiven lämmönvaraavuudesta!”

  1. Hei Mari,
   1000×500 mm lämmönvaraajakivipatteristo maksaa 190 euroa valmistettua 40/45 mm paksusta suomalaisesta vuolukivestä. Hinta sis. korokepalat. Valmistaisimme se kolmesta tai neljästä osasta. Hinta noudettuna Hyvinkäältä. Toimitamme myös sopimusrahtina ympäri Suomen, rahti manner-Suomeen 39,90 euroa. Kiinnostuitko?

  1. Hyvää huomenta HelaStonelta Hyvinkäältä,
   Annan tässä kolme vaihtoehtoa, eri paksuuksilla, kerron myös painot

   430×670 mm lämmönvaraajakivipatteristo
   40 mm paksulla vuolukivellä, kok.paino noin 31 kg
   3-osassa, 430x223mm, ja näitä 3 kpl, yht. 166,80€
   52 mm paksulla vuolukivellä, kok.paino noin 40,4 kg
   3-osassa, 430x230mm, näitä 2 kpl, 430x210mm, näitä 1 kpl, yht. 212,70€
   60 mm paksulla vuolukivellä, kok.paino noin 46,7 kg
   4-osassa, 335x215mm, näitä 4 kpl, yht. 267,10 €
   Korotuspalat sis. hintaan. Ilmankierto! Tästä annamme ohjeet kirjallisesti.
   Noudettuna Hyvinkäältä, kivitehtaaltamme. Toimitusaika: pari, kolme, neljä päivää tilauksesta/ maksusta. Jos kiinnostuit, laitatko tilauksen s.postilla: tervetuloa@helastone.fi Lämpimin terveisin Raili Kovero/ HelaStone Oy

  1. Kiitos Kalle viestistäsi. Niinpäs niin. Tämä lämmönvaraajakivipatteristo puuhellan/kamiinan päällä on osoittautunut valllan mainioksi ja toimivaksi. Onneksi meillä suomalaisilla on tätä ikiaikaista vuolukiveä. Olemme toimittaneet näitä jo vuosia, vuosia, vuosia… tyytyväisille asiakkaillemme Suomen koteihin.. Myös naapurimaittemme asiakkaat ovat noutaneet runsain mitoin lämmönvaraajakivipatteristoja meiltä. Näistähän on ollut juttua myös lehdistössä, mm. Helsingin Sanomissa ja IltaSanomissa..
   Lämpimin terveisin Raili Kovero HelaStonelta
   PS. valmistamme lämmönvaraajia mittojen mukaan puuhellojen/liesin päälle, kamiinoiden päälle, kamiinoiden kylkiin, lisälämmönvaraajiksi takkojen päälle jne. Jos on pyöreitä/kaarevia muotoja, tarvitsemme sapluunan.

 1. Jorma Härkönen

  Hei
  Hellan kivi (lämmönvarauspatteristo) kokonais leveys 90 cm ja syvyys 70 cm,
  tai olisiko järkevämpi ratkaisu levys 2 kpl 45 cm ja syvyys 2 kpl 35 cm
  Mikä on hinta?

  1. Raili Kovero

   Hei Jorma Härkönen,
   ja kiitos tarjouspyynnöstäsi. 900×700 kokoinen lämmönvaraajakivipatteristo kannattaa tehdä neljästä yhtä suuresta osasta. Paksuus 40/45 mm.
   Painoa kokonaisuudelle kertyisi noin 68-76 kg. Eli yksi osa painaisi 17-19 kg. Niinpäs olet itsekin ajatellut. Voidaan tehdä kuudestakin osasta, jos haluat yksikköpainoksi hieman vähemmän. Hinta kokonaisuudelle 231,60 eur. sis.alv 24%. Korokepalat sis.hintaan. Hinta siis noudettuna Hyvinkäältä. Miten edetään? Raili/HelaStone.

 2. Hei,
  Tiedustelisin miten ruoan valmistus onnistuu jos 40 mm kivi alla.
  Harkitsen hankkimista mutta saanko tähän ensin vastauksen!

 3. Vuorasin ylimääräisillä 30×30 suuruisilla ja 5 cm paksuilla laatoilla hellan päällysen. Päällä 10 l vesikattila. Hellan uunissa saman kokoinen, mutta 7 cm paksu laatta. Hellan päälle teetetin laattojen ympärille metallikehikon.

  Hellan päällinen on siisti eivätkä laatat halkeile vaikka ovat välillä niin kuumia että voi vaikka keittää ruokaa. Hellan uunissa kuuman laatan päällä esim. lihapata hautuu paremmin kuin sähköuunissa.

  30-luvulta oleva Siro-hella pitää keittiön lämpimänä koko päivän.

  1. Hieno juttu. Laatat olivat varmaankin vuolukiveä? Meiltä saa myös 50 mm ja 60 mm paksuja vuolukivilaattoja. Ja myös valmiskokoina 300x300x30 vuolukivilaattoja. Hyvä idea teetättää laattojen ympärille metallikehikko. Vinkkaatko metallikehikon tekijän? Kädentaitajista onkin pulaa. Useat asiakkaistamme kyselevät metalliyrityksiä/miehiä tämäntyyppisiin projekteihin. Mukava kuulla, että 30-luvun Siro-hella pitää keittiön lämpimänä koko päivän.

 4. Teemu Haavisto

  Hei, onko mahdollista saada kiviä 30mm paksusia,? Pystyykö kokkaamaan niiden päällä?

 5. Kivenpyörittäjä

  Hei.
  Vuolukiven halkeamistapauksissa on tärkeä asia todennäköisesti unohtunut, esilämmitys! Vuolukivi kestää erinomaisesti tulipesässäkin…
  Vähintään kolme lämmityskertaa, lämmitysmäärää lisätään joka lämmityksellä, ja lämmitysten välillä kiven annetaan jäähtyä huoneenlämpöön. Itse suosittelen viittä esilämmityskertaa, ja ensimmäinen lämmityskerta hyvin maltillinen.
  Suuntautuneissa vuolukivilajeissa on merkitystä myös kiven sahaussuunnalla (myötä-/vastalustakivi). Suuntautunut vuolukivi johtaa lämpöä nopeammin lustan suuntaan.
  Kokonaisuuden tekeminen pienemmistä paloista toki parantaa kestävyyttä, mutta olennaisinta silti kiven esilämmitys.

 6. Maire Keski-Nikkola

  Heippa. Meillä on hella 900*700
  Vanhassa talossa, millaiset vuolukivilaatat tähän hellaan sopii ja paljon niille tulee hintaa alv.kera?

  1. Kiitos viestistäsi. 900×700 kokoinen lämmönvaraajakivipatteristo tehtäisiin joko neljästä tai kuudesta osasta 40 mm paksulla kivellä. Kokonaispaino noin 68 kg.
   Neljästä osasta hinta 252 €
   Kuudesta osasta hinta 272 €
   sis. alv 24%. Korotuspalat (vuolukiveä 10 mm.) sis. hintaan.Korotuspalat tulee laittaa hellan kansitason ja vuolukivilevyjen väliin. Ilmankierto. Raili HelaStone Oy.

 7. Outi Jämsä

  Meillä mökillä peltitakka muuten sähkölämmitys.
  Ajattelin takan päälle näitä vuolukiviä?

  1. Raili Kovero

   Hei Outi, ja anteeksi kun vastaus viipyi. Vuolukivikansipatteristo on ehdottoman hyvä ja toimiva ratkaisu lämmönvaraavuuteen peltitakan päällä. Annatko peltitakan mitat: L x S niin lasken hinnan. HelaStonelta on nyt saatavana 40, 50 ja 60 mm paksua vuolukiveä. Voit asioida myös s.postilla; tervetuloa@helastone.fi Parhain terveisin Raili Kovero/HelaStone Oy

 8. Seija Tulkki

  Hei! paljonko tulisi maksamaan 62×95 kokoisen puuhellan päälle lämmityskivet? ja paljonko rahti maksaisi?

  1. Raili Kovero

   Hei Seija,
   620×950 kokoisen puuhellan lämmönvaraajakivipatteristo 40 mm paksulla vuolukivellä 4-osasta maksaa 268€. Kokonaispaino noin 66 kg. KOrotuspalat si.hintaan, ilmankierto. Nekin vuolukiveä. Raili Kovero/HelaStone Oy. Voit asioida jatkossa myös s.postilla: tervetuloa@helastone.fi

 9. Arja Pyykkönen

  Hei. Mun hellan koko 107cm × 66 cm. Minkä kokoinen ja paksuinen patteristo olisi paras. Saanko vastauksen tietoineen ja hintoineen sähköpostiini. Yst.terv. Arja Pyykkönen

  1. Raili Kovero

   Hei,
   1070×660 kokoisen puuhellan päälle 40 mm paksusta vuolukivestä valmistettu lämmönvaraajakivipatteristo maksaa 331,50 €. Sis. korotuspalat, nekin vuolukiveä. Raili Kovero HelaStone Oy

  1. Raili Kovero

   Hei, kiitos kyselystäsi. Porin Matin päälle tuleva lämmönvaraajakivi täytyy luultavasti sahata muotoon, jotta se sopii sen päälle.
   510x310x50mm muotoon sahattu Porin Matin kansi maksaa normaalisti 159€, nyt vain 138€.
   Jos kiven koko on 300x390x60mm, hinta 96,50€. Tällöin ei muotoon työstöä.

   Raili

 10. Raimo Lahtinen

  Moi,
  Mulla on Narvin Puupeli 2 mallinen kamiina jossa on tuplakansi, eli tuli ei ole kosketuksissa ns. keittolevyn kanssa. Eikö tällöin voi korotuspalat jättää kokonaan pois? kannen päälle sopisi levy 300x500mm. Mitä maksaisi jos laittaisi 2 esim 50mm levyä päällekkäin? Jos saisin vastauksen ja tarjouksen sähköpostiin olisin tyytyväinen.
  Terveisin,
  Raimo

  1. Raili Kovero

   Hei, 660×1060 kokoinen lämmönvaraajakivikansi 40 mm paksusta vuolukivestä 6-osassa valmistettuna, kokonaispaino noin 77,5 kg, 377,90 €. Korotuspalat sis. hintaan. Ilmankierto. Noudettuna Hyvinkäältä, kivitehtaaltamme. Jos kiinnostuit, annatko tilauksen s.postilla: tervetuloa@helastone.fi Raili Kovero /HelaStone Oy

  1. Raili Kovero

   Hei, ja anteeksi viivästynyt vastaus. 330x330x60 kokoinen lämmönvaraajakivi korotuspaloineen maksaa 113,20 €, sis. alv 24%. Noudettuna kivitehtaalta Hyvinkäältä. Painoa noin 17,6 kg. Jos kiinnostuit, laitatko tilauksen s.postilla: tervetuloa@helastone.fi

  1. Raili Kovero

   Hyvää huomenta HelaStonelta,
   ja kiitos tarjouspyyntökyselystäsi.
   450×650 kokoinen lämmönvaraajakivipatteristo
   40 mm paksulla kivellä, kok.painoa noin 31,5 kg, 3-osassa, hinta 168,70 €
   60 mm paksulla kivellä, kok.painoa noin 47,4 kg, 4-osassa, hinta 269,65 €
   Korotuspalat sis. hintaan. Ilmankierto! Raili Kovero, puh. 050 4718847
   Noudettuna Hyvinkäältä. Jos tarvitset rahditusta, annatko postinumerosi, niin laskemme rahdin.

    1. Hei, rahti Littoisiiin olisi päivän hintaan Postin sopimusrahdilla 73,20 €, lisäksi tulee pakkauskulu display lavalle norm. 50 €, nyt alennusta -50% = 25 €. Tämä laskettu 60 mm kivellä. Meillä olisi nyt Black Friday tarjous 30.11.23 saakka kivistä -15%. Voitaisiinko asioida s.postilla jatkossa, jos tämä kiinnostaa. raili.kovero@helastone.fi… nimittäin laskutus tapahtuu s.postin kautta, fivaldi-järjestelmällä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *