Hoito-ohjeet

Kaikki hoito-ohjeet ovat ladattavissa pdf-tiedostona.

Lataa ohjeet pdf-tiedostona

Kivitaso on arvokkaan ulkonäkönsä lisäksi käytännöllinen. Se kestää kulutusta ja kosteutta ja on hygieeninen ja helppohoitoinen. Oikein hoidettuna kivitaso on lähes ikuinen.

Käyttöönottokäsittely

Suosittelemme kaikille graniiteille suojausta ennen käyttöönottoa. Suojaukseen sopii oman valikoimamme kiillotetuille kiville tarkoitettu suoja-aine tai vastaava muualta ostettu tuote, joka kyllästää kiven kosteutta ja öljyä hylkiväksi sekä antaa suojan vaikeata likaa ja tahroja vastaan. Suojaus tulee uusia käyttöasteen mukaan noin kerran vuodessa.

Päivittäinen hoito

Kivitaso pidetään puhtaana pyyhkimällä se kostealla liinalla, esim. mikrokuituliinalla. Jos pelkkä vesi eri riitä, käytä normaalia, pH-arvoltaan neutraalia astianpesuainetta tai Universal Stone -yleispuhdistusainetta pehmeän sienen kanssa.

Graniitti kestää neutraaleja ja lievästi happamia pesuaineita (pH 4-10). Puhdistukseen ei saa käyttää vahvasti happamia (pH alle 2) tai vahvasti emäksisiä (pH yli 11) eikä karkeita ja hankaavia pesuaineita. Mikäli pesuaineliuoksen vaikutus on epävarma, sitä kannattaa testata tuotteeseen sellaiseen kohtaan, josta mahdollinen vahingollinen vaikutus ei näy tai ole muuten haitaksi.

Graniitti kestää varsin hyvin kuumia lämpötiloja ja erilaisia nesteitä, mutta suosittelemme silti käyttämään alusia kuumien astioiden alla tahrojen ja pintavaurioiden ehkäisemiseksi.

Älä aseta kivitasoa tahallisesti alttiiksi naarmuuntumiselle. Käytä aina leikkuualustaa leikatessasi kivitason päällä, sillä nykyaikaiset veitset saattavat olla kiveäkin kovempaa erikoisterästä. Älä käytä kivitasoa sellaisenaan esim. lihan nuijimisalustana.

Tahranpoisto

Tahrat on poistettava kivitasosta mahdollisimman nopeasti, ettei lika ehdi imeytyä kiveen. Mitä vaaleampi kivi, sitä nopeammin tahra imeytyy ja/tai syövyttää pintaa.

Ruoka-aineista herkimmin tahroja aiheuttavia ovat kahvi, colajuomat, punaviini ja etikka. Myös jotkin marjat ja hedelmät kuten mustikka, mansikka ja sitrushedelmät ja mausteista etenkin kurkuma voivat pitkään seisoessaan imeytyä kiven huokosiin.

Vaikeiden tahrojen poistoon graniittipinnalta suosittelemme käytettävän Universal Stone -yleispuhdistusainetta, mutta voit käyttää myös lievästi emäksistä pesuainetta (ns. yleispuhdistusaine), tai erityisesti kivipinnoille suunniteltuja pesuaineita.

Jos pesuaine ei tehoa, ja tahra on imeytynyt kiveen, voit kokeilla varovasti käyttäen:

 • Rasvatahrojen poistoon: Tinneri, asetoni tai puhdistettu bensiini (saa rautakaupasta tai apteekista).
  Liuottimia käytettäessä käyttöohjeet on huomioitava tarkasti. Liuottimien höyryjä ei saa hengittää ja tila täytyy tuulettaa tehokkaasti käytön jälkeen. Liuottimet syttyvät erittäin helposti pienestäkin kipinästä. Liuottimia ei saa käyttää kuumaan tai lämpimään pintaan.
 • Etikkapohjaisten tahrojen poistoon (esim. punaviini, punajuurimehu): Ammoniakki (saa apteekista).

Lataa ohjeet pdf-tiedostona

Lataa ohjeet pdf-tiedostona

Graniitin tavoin kvartsi on helppohoitoinen materiaali, mutta puhdistus tehdään hieman eri lailla kuin graniitille.

Käyttöönottokäsittely

Kvartsi ei tarvitse käyttöönottokäsittelyä, jos se sijoitetaan tilaan, jossa se ei joudu tekemisiin suoran UV-säteilyn kanssa. Jos taso altistuu suoralle auringonvalolle, suosittelemme kvartsin käsittelyä mattakiven suoja-aineella, joka suojaa UV-säteilyltä.

Päivittäinen hoito

Kvartsitaso pidetään puhtaana pyyhkimällä se kostealla liinalla, esim. mikrokuituliinalla. Jos pelkkä vesi eri riitä, käytä normaalia, pH-arvoltaan neutraalia astianpesuainetta tai Universal Stone -yleispuhdistusainetta ja muovista hankaussientä.

Kvartsitasojen kuumuuden kestävyys ei ole yhtä hyvä kuin graniitin. Käytä kuumille astioille aina pannunalustaa.

Tahranpoisto

Värillinen tahra tai metalliesineen aiheuttama jälki on helpoin poistaa Universal Stone -yleispuhdistusaineella tai muulla pH-arvoltaan neutraalilla yleispuhdistusaineella ja muovisella hankaussienellä. Puhdistusainetta hierotaan tahran päälle, huuhdellaan ja kuivataan. Joskus käsittely on toistettava muutaman kerran, jotta koko tahra saadaan pois.

Pinttyneen lian poistoon voidaan käyttää myös heikosti emäksistä pesuainetta. Taso huuhdellaan ja kuivataan puhdistamisen jälkeen. Kalkkitahroihinkin tehoaa Universal Stone tai kalkinpoistoaineet, jotka soveltuvat kvartsille.

Kvartsitasot kestävät kaikkia normaaleja keittiössä käytettäviä aineita, mutta kiellettyjä aineita ovat:

 • Mustekynät
 • Tussit
 • Tuholaisten karkotusaineet
 • Maalinpoistoaineet
 • Maalinohennusaineet
 • Lipeäkivi
 • Valkaisuaineet
 • Liottimet
 • Klooripitoiset tuotteet
 • Kynsilakanpoistoaineet
 • Hapot
 • Viemärin aukaisuaineet
 • Metallia sisältävät pesusienet

Lataa ohjeet pdf-tiedostona

Lataa ohjeet pdf-tiedostona

Käyttöönottokäsittely

Lämmönvaraajakivien pinnan käyttöönottokäsittelyyn on kaksi vaihtoehtoa:

 1. Öljyäminen
  Öljyä kivet näkyviltä pinnoilta tavallisella ruokaöljyllä (rypsiöljy, auringonkukkaöljy tms.). Kiven pinta tummuu öljyämällä tummanharmaaksi, eikä rasva- tai muut tahrat imeydy kiven pintaan. Öljy saattaa haista hieman ensimmäisillä käyttökerroilla, mutta haju katoaa ajan myötä. Käsittely voidaan toistaa tarvittaessa.
 2. Suojaus suoja-aineella
  Mattakivelle suunniteltu, elintarvikehyväksytty suoja-aine tekee kiven pintaan näkymättömän ja hengittävän suojakerroksen, joka suojaa kiveä rasva- ja muilta tahroilta. Suoja-aine ei muuta kiven väriä. Suojateho säilyy pitkään, tietysti riippuen siitä, miten usein kiveä puhdistetaan pesuaineilla. Käsittely voidaan toistaa tarvittaessa. Ennen uusintakäsittelyä kivi on puhdistettava huolellisesti.

Korokepalojen käyttö

Etenkin jos kivet tulevat suoraan lämmönlähteen yläpuolelle, jossa pistelämpö saattaa nousta korkeaksi, on suositeltavaa käyttää ns. korokepaloja. Korokepaloilla saadaan lämmönlähteen ja kiven väliin 10 mm ilmarako, mikä auttaa lämpöä hajaantumaan laajemmalle alueelle ja kiven halkeamisriski pienenee.

Tahranpoisto

Normaalin lian poistoon riittää käsiastianpesuaine ja mikrokuituliina. Jos tahra ei lähde tällä, käytä Universal Stone -yleispuhdistusainetta tai muuta pH-arvoltaan neutraalilla yleispuhdistusainetta ja muovista hankaussientä. Puhdistusainetta hierotaan tahran päälle, huuhdellaan ja kuivataan. Joskus käsittely on toistettava muutaman kerran, jotta koko tahra saadaan pois.

Vuolukivi on pehmeä kivi, joten metalliset esineet ja puhdistusvälineet tekevät helposti pintaan naarmuja. Tällaiset naarmut on helppo hioa näkymättömiin tavallisella hiekkapaperilla.

Lataa ohjeet pdf-tiedostona

Lataa ohjeet pdf-tiedostona

Paistokivemme tehdään Pohjois-Karjalan Juuasta louhitusta vuolukivestä. Hyvän lämmönvarauskykynsä ansiosta vuolukivi kypsentää hellästi. Vuolukivistä paistokiveä voi käyttää periaatteessa missä tahansa lämpölähteessä; sähkö- tai kaasu-uunissa, kaasu-, sähkö- tai hiiligrillissä. Vuolukivi on hyväksytty elintarvikekäyttöön.

Paistokiven käyttöönotto

Uusi kivi kannattaa sitkostaa lämpökäsittelyllä. Jos kivi mahtuu uuniin, sitkostus on helpoin tehdä sähköuunissa. Laita kuiva kivi kylmään uuniin ja kuumenna uuni ylä- ja alalämmöllä niin kuumaksi, kuin mahdollista. Anna kiven jäähtyä uunissa huoneenlämpöiseksi. Jos kivi ei mahdu uuniin, tee lämpökäsittely grillissä aloittaen mahdollisimman miedolla lämpötilalla ja nostaen grillin lämpötila hitaasti mahdollisimman kuumaksi. Anna jäähtyä kokonaan siirtämättä kiveä.

Lämpökäsittelyn jälkeen paistokivi kannattaa voidella ruokaöljyllä. Tällöin paistettava tuote ei ota kiinni kiven pintaan. Öljyämisestä kivi muuttuu tummaksi ja vuolukiven värivaihtelut tulevat kauniistiesille. Öljy kestää useita pesukertoja. Voit uudistaa öljyämisen halutessasi ajoittain ilman lämpökäsittelyä. Leivinpaperi sopii kiven suojaksi sähköuuniin, mutta ei grilliin.

Paistokiven käyttö

Paistokivi sopii erinomaisesta grillaukseen. Kivellä kypsennettäessä rasvat eivät valu grilliin käryämään. Kiven voit asentaa parilan paikalle tai ritilän päälle tai korvata kivellä koko paistopinta-alan. Koska kivi ei ime puoleensa mitään makuja, siinä voi peräjälkeen kypsentää kalaa, lihaa, juustoa, kasviksia ja hedelmiä. Grilli kannattaa sammuttaa hyvissä ajoin, sillä kivi varaa itseensä lämpöä ja kypsentää vielä ainakin 15 minuuttia sammuttamisen jälkeen.

Uunissa valmistat paistokiven päällä elämäsi rapeimmat pizzat ja piirakat ja saat lisäpotkua patojenhaudutukseen.

Jos käytät kiveä pöydässä kiven päällä paistamiseen, kivi kannattaa kuumentaa yli 250-asteiseksi.

Vuolukivi toimii myös erinomaisena kylmäkivenä hyvän lämmönvarauskykynsä johdosta. Laita kivi pakastimeen kylmenemään ja nosta kylmä kivi pöytään tarjoilualustaksi.

Paistokiven puhdistus

Paistokiven tarvittava puhdistus kannattaa tehdä lämpimänä heti käytön jälkeen.

Sähköuunissa käytettävän paistokiven pinta raaputetaan esim. paistinlastalla ja pyyhkäistään talouspaperilla. Jos käytät leivinpaperia, kiveä tuskin tarvitsee puhdistaa.

Grillissä käytettävän paistokiven puhdistukseen sopii hyvin rautakaupasta saatavaa metallilasta – sillä voit pyyhkäistä rasvan ja ruoantähteet pois. Viimeistele talouspaperilla tai vastaavalla. Näin grillikivi pysyy puhtaana ja on mukava ottaa käyttöön seuraavan grillauksen yhteydessä.

Jos kivi halutaan täysin puhtaaksi, annetaan kiven jäähtyä kädenlämpöiseksi, jonka jälkeen se pestään tiskiharjalla tai -sienellä lämpöisellä vedellä käyttäen tarvittaessa lisäksi käsinpesuun tarkoitettua astianpesuainetta, huuhdellaan ja kuivataan.

Lataa ohjeet pdf-tiedostona