fbpx

Graniittitason hoito-ohje

Kivitaso on arvokkaan ulkonäkönsä lisäksi käytännöllinen. Se kestää kulutusta ja kosteutta ja on hygieeninen ja helppohoitoinen. Oikein hoidettuna kivitaso on lähes ikuinen!

Käyttöönottokäsittely

Suosittelemme kaikille graniiteille suojausta ennen käyttöönottoa. Suojaukseen sopii oman valikoimamme kiillotetuille kiville tarkoitettu suoja-aine tai vastaava muualta ostettu tuote, joka kyllästää kiven kosteutta ja öljyä hylkiväksi sekä antaa suojan vaikeata likaa ja tahroja vastaan.

Uusi suojaus, kun neste ei enää jää pisaroiksi tasolle, vaan alkaa imeytyä kiven sisään. Sopiva suojausväli vaihtelee suuresti. Suojausväliin vaikuttaa tason käyttöaste, käytettävät puhdistusaineet sekä graniitin väri – vaaleassa graniitissa on enemmän huokosia, kun taas musta graniitti on puolestaan tiheämpisyinen.

Päivittäinen hoito

Pidä kivitaso puhtaana pyyhkimällä se säännöllisesti kostealla liinalla, esim. mikrokuituliinalla. Jos pelkkä vesi eri riitä, käytä normaalia, pH-arvoltaan neutraalia astianpesuainetta tai Universal Stone -yleispuhdistusainetta pehmeän sienen kanssa.

Graniitti kestää neutraaleja ja lievästi happamia pesuaineita (pH 4-10). Puhdistukseen ei saa käyttää vahvasti happamia (pH alle 2) tai vahvasti emäksisiä (pH yli 11) eikä karkeita ja hankaavia pesuaineita. Mikäli pesuaineliuoksen vaikutus on epävarma, testaa sitä sellaiseen kohtaan, josta mahdollinen vahingollinen vaikutus ei näy tai ole muuten haitaksi.

Graniitti kestää varsin hyvin kuumia lämpötiloja ja erilaisia nesteitä, mutta suosittelemme silti käyttämään alusia kuumien astioiden alla tahrojen ja pintavaurioiden ehkäisemiseksi.

Älä aseta kivitasoa tahallisesti alttiiksi naarmuuntumiselle. Käytä aina leikkuualustaa leikatessasi kivitason päällä, sillä nykyaikaiset veitset saattavat olla kiveäkin kovempaa erikoisterästä. Älä käytä kivitasoa sellaisenaan esim. lihan nuijimisalustana.

Tahranpoisto

Poista tahrat kivitasosta mahdollisimman nopeasti, ettei lika ehdi imeytyä kiveen. Mitä vaaleampi kivi, sitä nopeammin tahra imeytyy ja/tai syövyttää pintaa.

Ruoka-aineista herkimmin tahroja aiheuttavia ovat kahvi, colajuomat, punaviini ja etikka. Myös mustikka, mansikka ja sitrushedelmät ja mausteista etenkin kurkuma sekä öljyt voivat imeytyä kiven huokosiin, josta niitä on vaikea poistaa

Kokeile vaikeiden tahrojen poistoon Universal Stone -yleispuhdistusainetta, lievästi emäksistä pesuainetta (ns. yleispuhdistusaine) tai erityisesti kivipinnoille suunniteltuja pesuaineita. Toista puhdistuskäsittely useita kertoja, ja anna aineiden vaikuttaa, jotta ne ehtivät imeytyä huokosiin, jossa tahrat ovat.

Jos edellämainitut puhdistusmenetelmät eivät auta, voit kokeilla varovasti käyttäen:

  • Rasvatahrojen poistoon: Tinneri, asetoni tai puhdistettu bensiini (saa rautakaupasta tai apteekista). 
    Liuottimia käytettäessä käyttöohjeet on huomioitava tarkasti.
  • Etikkapohjaisten tahrojen poistoon (esim. punaviini, punajuurimehu): Ammoniakki (saa apteekista).

Takuu

Emme vastaa tavaran luovutuksen tai meiltä tilatun asennuksen jälkeen syntyneistä virheistä tasoissa, mutta autamme mielellämme pohtimaan parasta tapaa poistaa mahdolliset tahrat tai korjata mahdolliset kolhut.

Lataa graniittitason hoito-ohje pdf-tiedostona (avautuu uudelle välilehdelle)