fbpx
Marmoritaso Bianco Carrara C HelaStonelta

Marmoria kotiin – Uhka vai mahdollisuus?

kuusikulmaista marmoria keittiön välitilassa. Tasona musta kvartsikivitaso. Vaaleat pienivetimiset kaapit.
Tämä Bianco Carrara -marmori huomataan varmasti! Kuusikulmamosaiikki tuo persoonallista ilmettä pikkukeittiöön. Huomaa kauniit vanhanajan pistorasiat ja katkaisija!

Marmoria kotiin vai ei? Vaalea marmori, Bianco Carrara etunenässä, on tämän hetken kuumimpia sisustustrendejä meidän tavallisten suomalaisten keskuudessa. Trendsetterit ovat tietysti aikaansa edellä, ja siirtymässä – tämä on oma tuntumani asiaan – beigen ja ruskean 80-lukulaiseen maailmaan. Mutta beigestä lisää ehkä myöhemmin toisessa kirjoituksessa, tänään keskitymme vaaleaan marmoriin ja pohdimme, onko se uhka vai mahdollisuus suomalaisessa sisutuksessa.

Marmori tuo muistoja

Minulle, 70-luvulla syntyneelle, vaaleasta marmorikuvioinnista tulee ensinnä mieleen kaikki 90-luvun alun uudet kodit, joissa jokaisen wc:n ja kylpyhuoneen jokaisella seinällä oli suorakulmaiset pystyynladotut marmorikuvioidut laatat. Marmorikuvioituja keraamisia laattoja myös myydään edelleen. Itselleni niistä tulee hieman nuhjuinen vaikutelma.

Aidosta marmorista puolestani tulee mieleen nuoruuden matkat Etelä-Eurooppaan. Italia on täynnä marmoria! Ulkona, sisällä, seinässä, katossa, patsaana ja penkkinä. Muistan, miten ihanalta kiven viileys tuntui ihoa vasten kuumassa ilmassa. Tällaista kiveä haluan omaan kotiini!

Miten siis käyttää aitoa marmoria omassa kodissa niin, että sinne saisi samaa tunnelmaa, kuin iättömässä Etelä-Euroopassa ilman, että marmori näyttää muutaman vuoden päästä hetken muotioikulta tai pahimmassa tapauksessa yhtä nuhjuiselta kuin ysärivessat?

Tee-se-näin kylpyhuoneessa:

  1. Kylpyhuoneessa käytä marmoria joko lattiaan tai seinään, ei molempiin.
  2. Lisää marmoria muualle kylpyhuoneeseen pieninä ripauksina. Jos lattia on marmoria, teetä allastaso marmorista. Jos suihkunurkkaus on marmoria, teetä allastason päälle hylly marmorista.
  3. Vinkki: Neliön muotoiset laatat ovat ajattomia, eikä tarvitse miettiä, ladotaanko ne vaakaan vain pystyyn!
  4. Valitse marmorin koko ja malli ensin, ja muut pintamateriaalit sen jälkeen, sillä marmorissa on vähemmän valinnanvaraa kokojen ja muotojen suhteen. Jos marmori on pientä, esim. mosaiikkia, valitse vastapainoksi isot keraamiset laatat, ja toisin päin.
  5. Yhdistä ylelliseksi mielletyn marmorin kanssa industrial-tyylisiä materiaaleja, kuten betoni. Näin luot raikasta kontrastia ja tuot vierailijan huomion materiaaleihin.
Keittiösaareke, jossa käytetty marmorikuvioitua kvartsikiveä.
Onneksi kvartsikiveä (kuvassa mallistomme Carrara Vein) saa marmorikuvioituna, sillä aito marmori on herkkähipiäinen, eikä sitä suositella keittiötiloihin.

Tee-se-näin keittiössä:

  1. Keittiössäkin vähemmän on enemmän: Valitse taso tai välitilan materiaali marmorista, ei molempia. Vaihtoehtoja:
  2. Hanki marmorikuvioitu kvartsitaso (aitoa marmoria ei kannata keittiötasoksi hankkia, sillä se on tosi herkkis ruoka-aineiden hapoille) ja sitä seinälle jatkamaan 10-15 cm korkea eurooppalaistyyppinen nosto TAI
  3. Valitse tasoksi yksivärinen materiaali (kuten tämä meidän Pure White) ja välitilaan aitoa marmoria (vaikkapa Carrara Hexagon).
  4. Riko ajatus klassisuudesta ja valitse joku trendiväri keittiösi seinään, runkoihin tai yksityiskohtiin, ja tuo sillä marmori hienosti esille.

Mitä muistoja marmori sinussa herättää?

Oletko harkinnut hankkivasi marmoria kotiin, tai onko sinulla jo marmoria kodissasi? Mitä mieltä olet näistä tee-se-näin- vinkeistäni? Kommentoi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *